Minibieb: burenhulp met een glimlach

Amarant brengt leven in de drukkerij
15 oktober 2017
Terug naar het Rosmolenplein (1)
4 december 2017
Amarant brengt leven in de drukkerij
15 oktober 2017
Terug naar het Rosmolenplein (1)
4 december 2017
Het is inmiddels een landelijk, zo niet een wereldwijd fenomeen: de Minibieb. Een plek waar bewoners van – of bezoekers aan een plaats gratis boeken kunnen lenen, ruilen of achterlaten. Een initiatief mét elkaar en vóór elkaar dus.

Minibiebs kennen tal van varianten in vormgeving: van boekenkast tot achterkamer en van kleine vitrinekastjes tot vrolijke gebouwde vogelhuisjes. De één biedt honderden boeken aan, bij de ander heb je de keuze uit slechts 10. Het maakt ook niet uit; er gelden geen vaste regels en iedereen kan een minibieb openen.

Ida Spee is zo’n ‘bibliothecaresse’. Sinds 1 juni 2013 beheert zij de Minibieb aan de Lovense Kanaaldijk 123. Ida werkte zelf bij een bibliotheek en stond al jaren met boeken op de Tilburgse Meimarkt, toen het idee ontstond. Een gigantisch restant aan boeken en het plotseling overlijden van een dierbare vriendin vormden de directe aanleiding. Ida: “Het delen van spullen maakt mensen blij, of het nou boeken zijn of iets anders.”

Leukere samenleving
Minibiebs ontstonden vanuit het idee dat je de samenleving samen leuker kunt maken. “Een laagdrempelige vorm van burenhulp met een glimlach”, lacht Ida. “Mensen kunnen hier boeken lenen en als ze het heel mooi vinden, mogen ze het houden. Het is dan wel fijn als er een ander boek voor in de plaats komt.” In het verleden ging niet iedereen even netjes met de Minibieb om. De eerste, de nachtkastjes van Ida’s ouders, werd gestolen. En blijkbaar vergeten mensen soms om spullen terug te brengen. “Maar de meeste gebruikers zijn er heel blij mee. Dan bellen ze aan en zie ik een stralende glimlach”, zegt Ida.

Ida beheert haar minibieb met zorg: “Zowat alle soorten boeken mogen erin, maar ze moeten wel heel en schoon zijn. Een vies boek bladert niet fijn. Oude studieboeken haal ik er ook uit, daar zitten de meeste mensen niet op te wachten. Maar verder is de minibieb voor ‘jullie’, mensen bepalen zelf wat het aanbod is.”

De Minibieb aan de Lovense Kanaaldijk is 24 uur per dag open, behalve als het stortregent…