2017: signeersessie van mijn tweede boek.

‘Een interessant en goed geschreven boek' (jurycommentaar bij de verkiezing van de Lanciersprijs).

Mijn eerste bedrijfsboek

In 2011 bracht ik een boek uit. Een boek! Dat was me nogal een prestatie. Maar eerlijk is eerlijk: ik deed dat samen met mijn jeugdvriend. We hadden het plan opgevat om de geschiedenis van een oude steenfabriek te onderzoeken. Waarom? Ooit was dat ons speelterrein: de ruïne ervan stond tegenover mijn ouderlijk huis. Een plan geboren uit nostalgie dus.

Het onderzoek bracht ons bij voormalige eigenaren, werknemers en omwonenden van de fabriek. We bezochten steenfabrieken en museale steenbakkerijen. En bij elk bezoek konden we weer een stukje van de puzzel leggen. De adrenaline die daardoor vrijkwam zorgde ervoor dat we het boek voltooiden. ‘Stenen uit de Rauwbraken’ werd uiteindelijk een uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van de Tilburgse baksteenfabricage.

Een tweede boek

6 jaar later was de hele oplage van 475 stuks verkocht. Er liggen exemplaren in Duitsland, Australië en Aruba. De reacties waren louter positief, dat had ik vooraf nooit voor mogelijk gehouden. Tegelijkertijd was ik er wel even klaar mee. Want vier jaar onderzoek, schrijven, meerdere malen herschrijven en publiceren hadden hun tol geëist.

Toch begon het na een tijdje weer te kriebelen. En dat leidde in 2017 tot een tweede boek, dat opnieuw een lokale hit werd. Zo trots als een aap signeerde ik ‘Verdwenen Rauwbraken’ bij een bekende Tilburgse boekwinkel. Grote namen als Herman Koch en Mart Smeets waren mij hierin voorgegaan. Desondanks overtrof de drukte aan mijn tafeltje die van de bekende sportverslaggever.
Aldus een goede kennis dan hè …

Over Theo van Etten

Bedrijfsboek Tilburg ontstond in 2017 als nevenactiviteit van Tekstbureau Theo van Etten.

Ik ben een geboren en getogen Tilburger, getrouwd en vader van drie volwassen jongens. Ex-volleyballer en gepassioneerd hardloper. ‘Restaurateur’ van mijn eigen huis en fanatiek onderzoeker van de Tilburgse geschiedenis.

Voordat ik Bedrijfsboek Tilburg startte, werkte ik 25 jaar in loondienst. In mijn vrije tijd verrichtte ik historisch onderzoek en publiceerde hierover. Daarnaast schreef ik columns en journalistieke artikelen voor het personeelsmagazine en lokale kranten.


Het kanaal van mijn grootvader

Een speurtocht naar het leven van mijn grootvader en naamgenoot Theodorus van Etten.

De Erfgoedfabriek

Op zoek naar iconisch Brabants erfgoed met een herbestemming. Opdracht van de provincie Noord-Brabant, samenwerking met Terburg Tekstproducties.

Van Arke Noachs tot Sint Filippus

Het verhaal van de leerlooierij van Godefridus van der Aa. Een familiebedrijf uit de eerste helft van de 20e eeuw. BESCHIKBAAR ALS E-BOOK

Vlugger dan de bliksemflits ...

Een kennismaking met de duivensport toen en nu. Opdracht van de Goirlese duivensportvereniging ‘De Gevleugelde Luchtstormers’. Samenwerking met Fotografie Jules van Iperen

Verdwenen Rauwbraken

Over het wel en wee van de vroegere bewoners van een roemrucht buitengebied in Tilburg.

ErfgoedMakers

De kunst van het ‘erfgoed maken’. Ofwel: hoe creatievelingen omgaan met erfgoed. Opdracht van Stadsmuseum Tilburg. Samenwerking met Terburg Tekstproducties.

Stenen uit de Rauwbraken

De geschiedenis van de Tilburgse baksteenfabricage. Met de steenfabriek van de familie Stevens als leidraad.

Trots op Tilburg

De Tilburgse geschiedenis in vogelvlucht. Plaatjesboek in samenwerking met PLUS-supermarkten, Stadsmuseum Tilburg en Heemkundekring Tilborch.