2 januari 2023

Koerierbier

Een van de uitwassen van de bierrevolutie in de jaren tachtig was de opkomst van hobbybrouwers. Zij die thuis met enkele potten en pannen aan de slag gingen. Sommigen gaan een stapje verder zoals de vrienden Olav Donders en Marcel van Brunschot.
2 januari 2023

Tilburg liep voorop in de bierrevolutie

In een vorige bijdrage had ik het over de bierrevolutie van de jaren tachtig. Tilburg was daarbij een van de koplopers en in mijn beleving was slechts één persoon daar verantwoordelijk voor: Tejo Kromhout.
2 januari 2023

De duivel in je glas

In de jaren tachtig maakte Nederland een ware bierrevolutie door. Na vijftig jaar lang overladen te zijn met pils, pils en nog eens pils, leerden we nieuwe bieren kennen. Achteraf bezien waan ik me een onderdeel van die revolutie. Yes!
2 januari 2023

Brouwen over de (gemeente)grenzen

“Zo, jij bent dus met die Tilburgse bierbrouwerijen bezig? Wat is nou eigenlijk de oudste nog bestaande brouwerij van Tilburg?” Euh … brouwerij Koningshoeven natuurlijk, zeg ik dan. “Nee, die bedoelen we niet. Van Tilburg zelf.”
2 januari 2023

Oerbier

De IJzertijdboerderij in Dongen is een kleinschalig openluchtmuseum gerund door vrijwilligers van de plaatselijke heemkundekring. Daar hoopte ik meer te weten te komen over het bierbrouwen in de prehistorie.
2 januari 2023

Hellup, mijn bier versch(r)aalt!

Bij bier hoort een vette schuimkaag, toch? Bier zonder schuim dinken, dat doen ze maar in Engeland. Verschraald bier, daar houden wij gewoon niet van.
22 augustus 2022

Een stadsbrouwerij met een dorpse twist

De hond heet Borrel maar verder draait het leven van René en Yvette Stenvert-Schröder toch vooral om bier. Echte Tilburgse bieren. Maar wat maakt bier dan ‘echt Tilburgs’?
22 augustus 2022

Koning Bartel

De dag dat bierbrouwer Bartel Mombers begraven werd moet een bijzondere zijn geweest. Er werden die dag maar liefst vier mensen begraven en bovendien waren zij de eersten die op het zojuist gereedgekomen kerkhof aan de Bredaseweg hun laatste rustplaats kregen. ‘Dat was nog eens een kerkhof inwijden’, repte de stad.
22 augustus 2022

Berkelse brouwers

‘Als je de brouwnijverheid van de gemeente Tilburg onderzoekt, dan zul je ook Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel moeten meenemen,’ adviseerde iemand mij. Ja, zeg daar maar eens nee tegen.
22 augustus 2022

De hobbybrouwer in mij

“Een lekker biertje brouwen kan iedereen. Maar constant dezelfde kwaliteit bier leveren, dat is toch echt het ambacht van de brouwer,” aldus een Tilburgse bierbrouwer van de huidige generatie.
22 augustus 2022

In de aap gelogeerd

Zo, mijn manuscript over de geschiedenis van de Tilburgse brouwnijverheid is klaar. Nu alleen nog maar wat afbeeldingen erbij, vormgeving en naar de drukker. Mooi niet dus. Mijn schrijfwerk bleek nogal te rammelen. Wat!?
22 augustus 2022

De tweede bierrevolutie

De vorige bijdrage in deze rubriek ging over de eerste bierrevolutie. Tja, dan moet er ook een tweede zijn, nietwaar?
22 augustus 2022

De eerste bierrevolutie

In de afgelopen duizenden jaren is het proces van bierbrouwen nauwelijks veranderd. Toch kent de biergeschiedenis wereldwijd twee belangrijke revoluties.
22 augustus 2022

Een biertje tegen het alcoholisme

Bier, dat is genieten. Drinken met mate(n) zou daarbij de lijfspreuk moeten zijn, maar we weten allemaal dat de verleiding groot is.
22 augustus 2022

Hertog Jan: bikkel of softy?

Welke bierliefhebber kent hem niet: Hertog Jan. De man die zittend op een stapel biertonnen zijn strijders toeriep dat zij ‘… zouden drinken zoals hun dappere voorouders …’
22 april 2022

Een koninklijk Tilburgs biertje

Hoe bierbrouwerij De Posthoorn voortleeft.
22 april 2022

Brouwende broeders

Onder mysterieuze omstandigheden ...
22 april 2022

Van twee walletjes

Het dualisme van de monogame zwaan.
22 april 2022

Koffieshop of koffiehuis?

Bier maakt plaats voor koffie en thee.
22 april 2022

Met dank aan de oeros

De drinkhoorn: feit of fabel?
22 april 2022

Brouwende vrouwen

Bier uit de kogelpot.
15 juli 2021

Tilburgs eerste microbrouwerij

Pionieren in de garage.
9 juni 2021

Wel kijken maar niet ijken

Waarom Gerart de Jongh niet overal welkom was bij de Tilburgse bierbrouwers.
27 mei 2021

Een biertje voor een stuiver

Een eeuwenoude herberg met brouwerij in de Heuvelstraat als vredespaleis.
17 mei 2021

‘Op schoonen stand, aan den Bredaschen Steenweg’

Het verhaal van bierbrouwers Johan en Henri de Kanter. Of: hoe de Ton een Tulp werd.