Malto

Nicolaas
10 november 2023
Nicolaas
10 november 2023

La Trappe Nillis, Jever Fun, Grolsch-, Heineken- en Bavaria 0.0. De alcoholvrije en alcoholarme bieren lijken niet meer weg te denken in de schappen en op de terrassen. Een trend van de laatste jaren? Nope. Al meer dan honderd jaar geleden was er een Amersfoortse brouwerij die landelijke afzet zocht met alcoholvrij bier. Ook in Tilburg.

Vrijwel iedereen herinnert zich waarschijnlijk de Buckler-catastrofe eind jaren tachtig/begin jaren negentig. Heineken kwam met een alcoholvrij bier op de markt, maar verliet ijlings het podium nadat Youp van ’t Hek het merk met de grond gelijk maakte. Maar Heineken was niet de eerste die met alcoholvrij bier kwam.

Gezonde drank

In 1918 adverteert de Phoenix Brouwerij met ‘Malto’. Het is op diverse plekken in Tilburg verkrijgbaar. Bij verschillende bierbottelaars en -handelaars en ook bij het (socialistische) Volksgebouw in de Kruisstraat. Malto wordt geïntroduceerd als een gezonde drank die zelfs door sporters en kinderen zonder problemen gedronken kan worden.

Malto moest een alternatief vormen voor de steeds slechtere kwaliteit bier. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren grondstoffen schaars. Brouwers konden maar heel beperkt aan graan komen en brouwden als gevolg daarvan slap ‘oorlogsbier’. Sommige stopten helemaal met brouwen en legden zich toe op het drogen van groenten.

Bier of limonade?

Aanvankelijk worstelden wetenschapper blijkbaar met dit product. Was het eigenlijk wel bier? In 1918 wordt gesproken over ‘… een nieuw soort limonade die slechts een uiterst geringe hoeveelheid alcohol bevat.’ Een officieel microscopisch en chemisch onderzoek toont aan dat ‘het product geheel vrij is van alcohol.’ In advertenties wordt de ene keer ‘Malto alcoholvrij’ aangeprezen, maar het woord ‘bier’ blijft achterwege. Phoenix zelf is er duidelijk over: dit is wel degelijk alcoholvrij bier.

Hoe dan ook, Malto is geen lang leven beschoren. Na de oorlog wordt er weer volop graan ingevoerd en bevat bier als vanouds weer een dosis alcohol. Is de huidige vraag naar alcoholvrij bier van een andere orde?

(Bron: Onno Kleefkens / Van Amersfoortsch Beijersch tot Phoenix Brouwerij)