Save the best for last

Trappistana
9 oktober 2023
Nicolaas
10 november 2023
Trappistana
9 oktober 2023
Nicolaas
10 november 2023

Ria van Poppel: “Als je door de inrijpoort het terrein op liep, kwam je bij een gebouwtje met een verlaagde vloer. Daar stond altijd water in waar lege biervaten in dreven.” (Foto: Jan van Pelt)

Dat zal je altijd zien. Is het onderzoek klaar, het boekbestand naar de drukker en dan … dan komen er nog een paar pareltjes boven water. Zo ook de bijgaande foto. Niet direct de allermooiste locatie en een superscherpe foto, maar wel een plaatje dat ik graag in het boek had willen opnemen.

Jan van Pelt is auteur van de website www.brabantsbier.eu. In een oude schoenendoos bewaarde hij foto’s die hij ooit zelf maakte. Daaronder ook deze oerlelijke panden die achter het woonhuis Wilhelminapark 122 stonden. Gebouwen met een historie. Hier werd namelijk ooit bier gebrouwen. We kijken hier namelijk naar de voormalige brouwerij De Halve Maan. Een illustere naam in bierbrouwend Tilburg.

Halve Maan

Cornelis (Kees) van Roessel, telg uit een bekende bierbrouwersfamilie, neemt al vóór 1840 een brouwerij met mouterij op de Veldhoven over van Mathijs Wouter Verschuren. Later doopt hij die ‘De Halve Maan’. Mogelijk is dat een verwijzing naar een veel oudere brouwerij op Korvel die ‘In die Half Maen’ heette. Deze stond in de buurt van de brouwerij van zijn broer, die later zou uitgroeien tot De Posthoorn.

In 1885 neemt Kees’ zoon Jacques De Halve Maan over. In 1921 wordt de brouwerij stilgelegd en wordt De Halve Maan een handelsdepot voor de Bredase brouwerij De Drie Hoefijzers. Jacques’ schoonzoon, Johannes van den Heuvel, neemt dan de zaken waar. In latere jaren dienen de gebouwen voor van-alles-en-nog-wat: van opslag van spinnerij-afval tot schoenfabriek en confectieatelier.

Koningin Wilhelmina

Ria van Poppel-Verhoeven woonde als kind naast de familie Van den Heuvel. Onlangs haalde zij herinneringen op uit deze periode in de oorlogsjaren: “Mijnheer Van den Heuvel was een keurig heertje; hij droeg een bolhoedje en kleding met fluwelen revers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verborg hij het beeld van koningin Wilhelmina – dat in het park stond – in zijn tuin, zodat de Duitsers het niet te pakken zouden krijgen.”