Terug naar het Rosmolenplein (1)

Minibieb: burenhulp met een glimlach
20 oktober 2017
Terug naar het Rosmolenplein (2)
4 december 2017
Minibieb: burenhulp met een glimlach
20 oktober 2017
Terug naar het Rosmolenplein (2)
4 december 2017

Het Rosmolenplein, al honderden jaren het punt van samenkomst tussen de oude woonkernen Heikant, Veldhoven, Heuvel, Enthoven en Groot en Klein Loven. Een markante plek waar ooit de wieken van het ‘Teurlings molentje’ de plaatselijke skyline domineerden en een rosmolen de naamgever werd van deze historische driehoek. In twee afleveringen komen enkele oud-bewoners aan het woord en besteden we aandacht aan de interessante geschiedenis van dit plein. Vandaag starten we met een virtuele rondgang langs de bewoners in het midden van de 19e eeuw. 

Vanuit hun huizen keken de bewoners van het Rosmolenplein uit op een grazige weide met een rij statige lindebomen er omheen. Op het plein stonden een ‘waag’ en een Mariabeeld, dat omgeven was door populieren en een plantsoentje. Het beeld was daar tijdens de oorlog geplaatst, ter bescherming van de bewoners. Tijdens de oorlog was er ook een schuilkelder op het plein. “Met zo’n zigzag ingang, want anders zou die bom je nog kunnen raken”, aldus een oud-bewoner, Ook de oude molenromp zou als schuilkelder dienst hebben gedaan. “Want dat ding heeft zúlke dikke muren”.

Koperen lipje
In het huis naast de molen woonde destijds de heer Van Dal, grossier in suikerwerk. Op de hoek zat café ‘Het Molentje’ van Toon van de Put. Daartegenover, waar nu een motorzaak is gevestigd, had je de modezaak van Jacobs van Wees en daarnaast de groentewinkel van Van Loon. Vervolgens hoefsmid Kruijssen, de bloemenwinkel van Hazewindus en de winkel van Verhoof, waar je terecht kon voor klosjes garen. Dan kreeg je Van Erp, een tassenwinkel en kruidenier Goverde. Het ‘koperen handvat met een lipje op de winkeldeur’ blijkt veel mensen nog helder voor de geest te staan.

7-Up
De garage van Tôntje Smulders op de hoek met de Hoefstraat was een opvallende locatie. Daar liepen ook de geitjes van ‘boer’ Frans de Rooij, die boven de garage woonde. Toon Elias, die later met zijn vrouw Bets de Ascot stomerij runde, zou het drankje 7-Up in Tilburg geïntroduceerd hebben. Verder woonden hier onder andere de kruidenier Franken, bakker Klerks, ‘meester’ De Kok (een onderwijzer) en de ‘chique’ Bas Menheere, directeur van de gelijknamige handel in bouwmaterialen. Andere markante namen waren de meubelmaker annex poppendokter Van den Brand, de fietsenzaak van de familie Verstegen en natuurlijk Frans Wouters, de latere ‘Motorkoning’ uit de Koestraat.

Kijk voor meer verhalen en de geschiedenis van het Rosmolenplein op: www.rosmolenplein.nl.