Tilburgs eerste microbrouwerij

Wel kijken maar niet ijken
9 juni 2021
Brouwende vrouwen
22 april 2022
Wel kijken maar niet ijken
9 juni 2021
Brouwende vrouwen
22 april 2022

Tilburgs eerste microbrouwerij

Een wit betegelde wand waar hier en daar nog een enkele waterleiding uitsteekt. Funderingsresten die een vroegere scheidingswand markeren. Hier en daar wat lege fusten en zelfgemaakte houten kratjes. Veel meer dan dat is er niet over van de roemruchte bierbrouwerij Moerenburg.

Tilburg – In de jaren negentig van de vorige – en het eerste decennium van deze eeuw kon bierminnend Tilburg er niet omheen. Brouwerij Moerenburg was een begrip en niet alleen in eigen stad. In veel horecagelegenheden kon de bierliefhebber genieten van een onvervalst Tilburgs speciaalbier. En dat was bijzonder in een tijd waarin vrijwel heel Nederland louter pils dronk.

‘Moerenburg’ zou je de eerste microbrouwerij van de bierrevival uit de jaren tachtig van de vorige eeuw kunnen noemen. Een kleinschalige brouwerij met een professionele werkwijze zoals er nu diverse in de stad gevestigd zijn. Maar eigenlijk gaat dit verhaal over de familie Clijsen. Over vader Ad die samen met zijn vrouw Han en zoon Bart dagelijks in het schuurtje achter het huis stond te ploeteren met een zelfgemaakte brouwinstallatie.

Na een aantal jaren als hobbybrouwer actief te zijn geweest, richt Ad in 1992 een eigen brouwerij op. Ad haalt overal spullen vandaan en bouwt deze om tot brouwmateriaal. Zo transformeert hij een oude melkkuip tot brouwketel en zoon Bart timmert eigenhandig kratjes voor twaalf flesjes bier in elkaar.

Nog in het oprichtingsjaar presenteert Ad zijn eerste bier: Karakter. Een amberkleurig bier met een zachte smaak en 6% alcohol. Het is in vele horecagelegenheden verkrijgbaar en de familie Clijsen is op vrijwel elk bierfestival te vinden. Bart over die tijd: “We deden het met z’n drieën. Pa begeleidde het brouwproces. Ik hielp met sjouwen en bottelen, Han plakte de etiketten en bezorgde het bier bij de Tilburgse horeca. Kwaliteit vonden we het allerbelangrijkste. Voldeed het niet aan onze eisen, dan ging het de deur niet uit.”

’t Vervolg

Maar in 1996 slaat het noodlot toe. Geheel onverwachts komt Ad te overlijden. De brouwerij komt stil te liggen, tot Han en Bart een jaar later besluiten het levenswerk van hun man en vader voort te zetten. Met nieuwe bieren en nieuwe namen. “We kregen er weer zin in en natuurlijk was het ook een eerbetoon aan Ad. Het eerste nieuwe bier heette heel toepasselijk ’t Vervolg.” Op enkele kleine onderbrekingen na blijven Han en Bart nog ruim vijftien jaar brouwen. In oktober 2013 leggen zij de roerstok neer.

En nu? Han: “Enkele jaren geleden nam een hobbybrouwende kennis de hele installatie over. Dat klopte helemaal voor mijn gevoel. Die man was net zo’n knutselaar als Ad. De zorgvuldigheid waarmee hij al die spullen demonteerde sprak mij aan. Kort daarna hebben we ook de brouwerij afgebroken.”

Bart en Han kijken terug op een mooie tijd. “We hebben veel mensen blij kunnen maken. Fijn om te zien dat we destijds zoiets moois hebben neergezet.”

Foto boven (klik erop om de hele foto te zien): Han en Bart Clijsen waren samen met Ad de eerste Tilburgse microbrouwers. Op de achtergrond: Huize Moerenburg, de naamgever van de brouwerij. Foto: Theo van Etten