Tilburg liep voorop in de bierrevolutie

De duivel in je glas
2 januari 2023
Koerierbier
2 januari 2023
De duivel in je glas
2 januari 2023
Koerierbier
2 januari 2023

In een vorige bijdrage had ik het over de bierrevolutie van de jaren tachtig. Tilburg was daarbij een van de koplopers en in mijn beleving was slechts één persoon daar verantwoordelijk voor: Tejo Kromhout.

Wie in de jaren tachtig en negentig café Zomerlust aan de Oisterwijksebaan bezocht zal onmiddellijk weten wat ik bedoel. Zomerlust was hét biercafé van Tilburg met een stuk of tachtig bieren op voorraad, waarvan zeker vijf op de tap. Uniek in Tilburg destijds.

Regelmatig verpoosde ik samen met enkele vrienden die zich – niet gehinderd door enige vorm van zelfoverschatting – ‘bierkenners’ noemden rondom de kachel met een kelk Belgisch bier in de hand. Achter ons klom Tejo de touwladder op om een muziekje op te zetten.

Tejo was waarschijnlijk de eerste bij wie het nieuwe bier van brouwerij De Schaapskooi verkrijgbaar was. Want ook de paters trappisten hadden een nieuwe biermarkt ontdekt en brouwden sinds 1980 ‘bier van hoge gisting’.

Tejo stond voor zijn principes. Zo had hij al in de jaren zeventig de brouwerij van Westmalle bezocht om zich te bekwamen in zijn nieuwe product. Hier leerde hij ook dat het ‘not done’ was om grenadine in je bier te doen. Wee de cafébezoeker die de euvele moed had ernaar te vragen! Die kreeg een heuse preek van Tejo, waaraan hij toevoegde dat je ook moest snappen dat abdijbier en trappistenbier wezenlijk andere bieren zijn. Een ander principe van hem was dat er geen pils werd geschonken in zijn café. Dat was volgens hem geen bier. Als alternatief bood hij een Christoffel aan, een merk dat overigens alweer een tijdje ter ziele is. Uit onvrede over de onkunde bij veel kasteleins verenigde hij zich samen met enkele andere ‘bierpuristen’ in de in 1986 opgerichte Alliantie van Bier Tapperijen (ABT).

Zo af en toe bezoek ik het café nog weleens. Het heeft een mooie doorstart gemaakt na de overname door de huidige uitbater Gijs van Esch. De geest van Tejo waart hier weliswaar nog steeds rond maar zoals het ooit was zal het nooit meer zijn.

Fotobijschrift

Jaren tachtig: Tejo achter de tap van café Zomerlust. (Bron: Gijs van Esch)