Tilburg liep voorop in de bierrevolutie
2 januari 2023Kroon op het werk
3 augustus 2023Een van de uitwassen van de bierrevolutie in de jaren tachtig was de opkomst van hobbybrouwers. Zij die thuis met enkele potten en pannen aan de slag gingen. Sommigen gaan een stapje verder zoals de vrienden Olav Donders en Marcel van Brunschot.
Ik bezocht hen in het najaar van 2017 als correspondent van de destijds nog bestaande huis-aan-huiskrant De Tilburgse Koerier. Als sinds de middelbare school waren de twee bevriend en daar verwees de naam van hun brouwerij naar: ‘Het Schoor’, dat zoiets betekent als ‘ondersteunen’.
Opvallend was het circulaire karakter van hun ‘cascadebrouwerij’. In 2014 waren zij gestart in Olavs verbouwde schuur. De brouwketel was afkomstig van een oude cv-installatie en het filterelement dat zij gebruikten was op basis van ‘trial-and-error’ ontwikkeld. Zelfs de houten roerstok was van eigen makelij. Even later ontdekte ik wat ze met ‘cascadebrouwerij’ bedoelden toen Marcel de ketel via een katrol omhoog takelde en het wort als een waterval in een ander vat liet stromen. Aanvankelijk dacht ik dat dit ook een van hun innovatieve bedenksels was, maar blijkbaar hanteren ook professionele brouwerijen deze methode. Zij hadden er gewoon lol in om alles zelf te maken in plaats van een kant en klare installatie te kopen.
Het brouwsel van die dag zou een tripel worden. Gebaseerd op een bestaand recept maar dan anders. De ‘buit’ zou nadien eerlijk verdeeld worden tussen de brouwers. Na het maken van een foto nam ik afscheid en fietste ik weer naar huis. Enkele maanden later mocht ik twee flesjes komen ophalen om hun brouwsel te proeven. Ze hadden leuke reacties gekregen op het artikel, vertelden ze. Ook voor mij hadden ze een verrassing. Op het etiket op het flesje bleek de foto te prijken die ik van hen gemaakt had en die ook in de krant had gestaan. En de naam van dit bier? Koerierbier natuurlijk!