In de aap gelogeerd

De tweede bierrevolutie
22 augustus 2022
De hobbybrouwer in mij
22 augustus 2022
De tweede bierrevolutie
22 augustus 2022
De hobbybrouwer in mij
22 augustus 2022

Zo, mijn manuscript over de geschiedenis van de Tilburgse brouwnijverheid is klaar. Nu alleen nog maar wat afbeeldingen erbij, vormgeving en naar de drukker. Mooi niet dus. Mijn schrijfwerk bleek nogal te rammelen. Wat!?

Inhoudelijk is er niet zoveel mis. De interessante Tilburgse bierbrouwgeschiedenis komt mooi naar voren, zo vertelde mijn eerste reviewer mij. Ik heb het over de allereerste brouwactiviteiten op Tilburgse bodem in de prehistorie, verwijzingen naar lokale biertjes in de middeleeuwen en vanaf circa 1500 kan ik daadwerkelijk de namen van een behoorlijke lijst met bierbrouwers reproduceren. Ik beschrijf de ups en downs in de brouwnijverheid, de verschillende bierevoluties, periodes van hoog- en laagconjunctuur, de ‘pilsperiode’ en de revival in de jaren tachtig, waardoor we nu weer kunnen genieten van prachtige speciaalbieren.

Tot zover niets aan de hand!

Maar die context… Toen ook de tweede reviewer opmerkingen maakte, begon ik me toch eens achter de oren te krabben. “Gaat jouw boek over de Tilburgse brouwnijverheid of over de Tilburgse geschiedenis?” Ai … daar was ik mooi in een beruchte valkuil gestapt. Te weinig focus, te veel willen vertellen van wat je allemaal ontdekt hebt en wat je weet. Nu zag ik het zelf ook. In mijn enthousiasme om een heldere context te scheppen (namelijk de ontwikkeling van Tilburg van dorp naar stad), was ik  veel te ver doorgeslagen. “De basis is goed hoor, maar je hebt nog wel wat werk…” Jaja.

En dus heb ik me opnieuw aan het schrijven gezet. En aan het schrappen vooral. De ontwikkeling van Tilburg zal nog steeds een rol spelen maar puur tegen de achtergrond van het verhaal over de Tilburgse bierbrouwers. Daardoor wordt het geheel uiteraard alleen maar beter. Als dat klaar is hoef ik alleen nog maar wat afbeeldingen te zoeken, fotografie, vormgeving en publiciteit te verzorgen. En o ja, het drukwerk. Eitje.

Fotobijschrift
Foto: Lothar Dieterich via Pixabay