De tweede bierrevolutie

De eerste bierrevolutie
22 augustus 2022
In de aap gelogeerd
22 augustus 2022
De eerste bierrevolutie
22 augustus 2022
In de aap gelogeerd
22 augustus 2022

De vorige bijdrage in deze rubriek ging over de eerste bierrevolutie. Tja, dan moet er ook een tweede zijn, nietwaar? Inderdaad, zo’n honderdvijftig jaar geleden ging de bierwereld opnieuw op z’n kop. En net als in de veertiende eeuw kwam de wijsheid uit het oosten.

Bier werd tot circa 1850 vooral gemaakt volgens de ‘bovengistende’ methode. Het leidde tot tal van varianten: van licht- tot zwaar alcoholisch, van donker tot licht van kleur, van zoet tot bitter. Zeg niet dat er in die tijd alleen maar slap en donker bier werd gedronken! Maar die brouwmethode kende nadelen. Het bier was troebel, slecht houdbaar en er was veel te veel smaakvariatie, aldus een hoogleraar in 1867. Eén simpele bacterie, of zelfs onweer, kon het bier doen bederven.

In het zuiden van Duitsland (Beieren) en in Tsjechië hanteerden de brouwers een ander procedé. Zij brouwden volgens de ‘ondergistende’ methode, het hele jaar door nog wel. Die leidde tot een kraakhelder bier met een pittige smaak en een stevige schuimkraag. Bovendien was het beter bestand tegen bederf. In rap tempo veroverde dit ‘heerenbier’ Nederland en andere Europese landen. ‘Beiersch bier’ en de latere variant ‘pils’ werden de norm.

De productie van dit bier vereiste wel een behoorlijke investering. Er waren ijskelders nodig om het bier te koelen en lagerkelders om het te laten rijpen. Veel kleine brouwers hadden hier de middelen niet voor en werden overgenomen door de ‘grote jongens’. Veel traditionele, ambachtelijke brouwerijen legden het loodje. Tilburg kende hierop een uitzondering, namelijk bierbrouwerij De Posthoorn, die op Korvel was gevestigd. Deze brouwde aanvankelijk volgens de bovengistende methode maar onder druk van de tijdsgeest schakelde brouwer Jac. van Roessel rond 1890 over op de nieuwe brouwmethode. Zo had De Posthoorn een ‘grote jongen’ kunnen worden, ware het niet dat het bedrijf dertig jaar later aan interne twisten ten onder ging.

Fotobijschrift
In 1893 adverteert De Posthoorn naast het aloude Korvels Dubbel Bier ook met Korvels Lager Bier en Korvels Beiersch Bier. (Nieuwe Tilburgsche Courant 18-06-1893)