Geen grap

Nog één keer dan: café Philip
3 augustus 2023
Tilburgs aandeel in een Beekse brouwerij
3 augustus 2023
Nog één keer dan: café Philip
3 augustus 2023
Tilburgs aandeel in een Beekse brouwerij
3 augustus 2023

Bron afbeelding: www.pint.nl

Weleens gehoord van Lambic bier met groente-extract? Was je op zoek naar bier dat is gebrouwen met mout van verse croissants? Of had je je aangemeld voor een speciale duik in de biertanks van de Weihenstephan, de oudste brouwerij van Duitsland? Gelukkig maar, want ook de bierwereld doet met dergelijke grappen lekker mee aan de 1 april-traditie.

Wat zeker geen grap was, was de oprichting van PINT. Vorige week hield deze landelijke biervereniging nog hun algemene jaarvergadering bij Loc Brewery in de Spoorzone. De vereniging met een grappige, maar serieus bedoelde naam maakt zich al ruim veertig jaar hard voor ‘traditioneel bier’.

Nothing but pils

Het is eind jaren zeventig. De Nederlandse bierliefhebber zucht onder het juk van de grote pilsbrouwers. Er is nauwelijks iets anders verkrijgbaar dan pils, hooguit staat er hier en daar een bockbier of oud-bruin op de kaart. Aan de andere kant van de Noordzee hebben Engelse bierliefhebbers uit weerzin de vereniging CAMRA opgericht: CAMpaign for Real Ale. Geïnspireerd door hun succes richten enkele Nederlandse leden in 1980 een eigen vereniging op: PINT (Vereniging Promotie INformatie Traditioneel bier). PINT streeft naar meer biersmaken op de markt en de terugkeer van lokale, ambachtelijke bierbrouwerijen. De leden organiseren allerlei activiteiten zoals bierfestivals, bierproefavonden en excursies naar brouwerijen. Het PINT Bokbierfestival groeit uit tot het grootste bierfestival van Nederland.

Politiek

PINT bemoeit zich zelfs met de politiek. Zo tekent de vereniging in 1981 protest aan tegen een voorgenomen accijnsverhoging en in 1983 krijgt zij het voor elkaar dat hobbybrouwen voor eigen gebruik voorlopig toegestaan wordt. In de slipstream van PINT melden zich nieuwe bierverenigingen in de frontlinie. Zo ziet in 1984 in Tilburg de nog steeds bestaande hobbybrouwvereniging De Roerstok het levenslicht.

Hé, psst. Wist je dat een Tilburgse brouwerij een samenwerking is aangegaan met een bekende fabrikant van koffiemachines? En dat je daardoor thuis voortaan bier kunt tappen uit je koffieapparaat? Ga snel naar de winkel, ze zijn vanaf vandaag verkrijgbaar.