Nog één keer dan: café Philip

De strijd met Diest
3 augustus 2023
Geen grap
3 augustus 2023
De strijd met Diest
3 augustus 2023
Geen grap
3 augustus 2023

Het pand van café Philip rond 1980. (Foto: Jan Brieffies, coll. Regionaal Archief Tilburg)

Wat is er nog niet gezegd en geschreven over het sluiten van café Philip, het ‘icoon’ van de (Korte) Heuvel? Dat het een dokterspraktijk was? Dat het pand slechts de helft was van wat ooit twee woonhuizen waren? Nee, maar wat dan wel? Nou, dat hier ooit een bierbrouwerij stond bijvoorbeeld.

Kranten en internet stonden er de afgelopen weken bol van: na bijna twintig jaar sluit het roemruchte Philip zijn deuren. Ook mijn Stadsnieuws-collega Jacky was tot tranen toe bewogen: zou zij zonder Philip ooit een nieuwe Tilburger zijn geworden? Voor mij persoonlijk spelen die emoties niet, ik ben van een andere generatie. De tijd van café-bar Extase, Cambrinus en La Cabane. Ik herken Jacky’s gevoelens, al heb ik in genoemde kroegen nooit op de bar staan dansen.

Voor mij is de locatie van Philip vooral interessant vanwege het brouwerijverleden. Het pand van de voormalige huisartsenpraktijk van Philip Taminiau en diens nazaten grenst aan de Damsstraat. Deze naam verwijst naar de textielfabrikant Ludovicus Petrus Dams, die in 1809 eigenaar was van een pand dat de ‘oude brouwerij’ werd genoemd. Waar die brouwerij exact stond is niet bekend, maar waarschijnlijk werd hiermee een herberg bedoeld die in 1573 op de locatie van het huidige Philip stond. De naam luidde: ‘De Drie Coninghen’.

Aangezien herbergiers in deze periode hun eigen bier brouwden, kunnen we stellen dat ook op de locatie van Philip bier werd gebrouwen. De naam van de herberg verandert in de loop der jaren regelmatig. In 1576 is dat ‘De Zwarte Leeuw’, twee jaar later ‘De Leeuw’ en in 1583 prijkt ‘De Roode Leeuw’ op de gevel. In 1662 staat de kroeg ook nog bekend als ‘De Ram’.

Terugdenkend aan mijn eigen kroegverleden moet ik denken aan discotheek Old Fashion. Een plek waar je als Extaseganger ‘nog niet dood gevonden wilde worden’. Toch ben ik nog niet klaar met die plek. Want ook hier stond ooit een brouwerij. Maar dat is voor een volgende keer.