Geen grap
3 augustus 2023Eén pot nat
3 augustus 2023Gisteren reisde ik samen met fotografe Alessandri Mignardi naar de Hilvarenbeekse brouwerij De Roos. Het doel: foto’s maken voor mijn boek over de Tilburgse brouwerijen. Maar waarom Hilvarenbeek? Dat heeft twee redenen.
Allereerst is De Roos een museumbrouwerij die behoorlijk uniek is. Misschien is het wel de enige Nederlandse dorpsbrouwerij die min of meer in originele staat is gebleven. Als je een idee wilt krijgen hoe een ambachtelijke dorpsbrouwerij er vroeger uitzag, dan moet je daar zijn. De brouwerij werd weliswaar pas eind negentiende eeuw opgericht, maar in de honderden jaren daarvoor was het brouwbedrijf nauwelijks veranderd.
Lichtval
Het is telkens weer smullen als ik me door de voormalige kelders en de over de moutzolder begeeft. Ik vergaap me aan de brouwzaal die zich deels op de begane grond en deels op de zolderverdieping bevindt. Dit is trouwens het mooiste gedeelte. Door de open dakstructuur valt het daglicht op speelse wijze naar binnen en zorgde zo ooit voor de broodnodige ventilatie. Alessandra is vooral blij vanwege de prachtige lichtval. Zij is driftig op zoek naar die ene streep licht, waardoor zij de roerkuip, de oude houten handpomp en het koelschip het beste in beeld kan brengen. ‘Wow!’, hoor ik haar even later roepen.
Bijzonder is dat de brouwerij ooit werd opgericht door een Tilburger: Jos Majoie. We kennen hem ook van de Tilburgse brouwerij ‘de Oranjeboom’, die hij na zijn Beeks avontuur overnam. In 1915 kwam de brouwerij in handen van de familie De Leijer en dat is anno 2023 nog steeds het geval. In de jaren negentig restaureerden Harrie en Anja de Leijer de museumbrouwerij van hun voorouders, momenteel wordt deze gerund door vele tientallen vrijwilligers.
Hoewel brouwerij De Roos al in 1940 werd stilgelegd, zijn er volop nieuwe ontwikkelingen gaande. Naast de oude brouwerij verrees een moderne microbrouwerij waar echte ‘Bikse’ bieren worden gebrouwen … door een rasechte Tilburger!