Een late carrière-move

Wie brouwde(n) het allereerste biertje?
23 april 2021
Go with the flow
8 mei 2021
Wie brouwde(n) het allereerste biertje?
23 april 2021
Go with the flow
8 mei 2021

Een late carrière-move

Een van de merkwaardigste bierbrouwers in Tilburg was misschien wel Jos de Kanter. Na een loopbaan als onderwijzer, koster en boekuitgever besluit hij op zijn zeventigste tot een carrièreswitch. Jos wordt bierbrouwer.

Tilburg, 19 februari 1915. Voor het woonhuis van Jos de Kanter in de Goirkestraat staat een lange stoet schoolkinderen opgesteld. Op het signaal van de meester zetten de kinderen een lied in. Lang zal Jos de Kanter leven.

Jos wordt vandaag namelijk 100 jaar!

De krasse knar is nog helder van geest en fit als een hoentje. Maar liefst vijfenzeventig jaar was hij koster geweest van de kerk van parochie het Goirke. Een baan die hij pas twee jaar daarvoor had opgezegd. In zijn jonge jaren liet hij dagelijks de vrome Peerke Donders binnen, die hier kwam bidden. Ja, de oude Jos was een toegewijd kerkdienaar geweest. Als blijk van waardering droeg hij de pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’.

Naast zijn werk als koster dreef Jos samen met zijn broer Norbertus, die textielfabrikant was, een uitgeverij voor kerkelijke lectuur. Je zou verwachten dat hij het op zijn zeventigste jaar wel prima vond.

Maar zo zit Jos de Kanter niet in elkaar.

In 1886 richt hij bierbrouwerij De Ton op, in een schuur achter zijn huis die aan de Doode dreef grenst. Jos is nu officieel bierbrouwer, maar waarschijnlijk zijn het zijn zonen Johan en Henri die de roerstok in de brouwerij daadwerkelijk hanteren. In advertenties komen we namelijk vooral de naam van Johan de Kanter tegen en later ook die van zijn broer. Heel lang heeft die samenwerking overigens niet geduurd. Vijf jaar na de oprichting begint Henri een eigen brouwerij aan de Bredaseweg, terwijl Johan brouwerij ‘De Ton’ voortzet.

Vader Jos ziet het allemaal van een afstandje gebeuren. Hij overlijdt op 2 januari 1916, kort voor zijn 101e verjaardag. Benieuwd naar hoe het Johan en Henri verging? Volg dan de Facebookpagina ‘brouwerijhistorie Tilburg’.

Foto boven (klik erop om de hele foto te zien): Het voormalige woonhuis van Jos de Kanter op de hoek van de Goirkestraat en het Kasteelpad (de vroegere Doode dreef). In de aanbouw zou Johan de Kanter later een bierbottelarij vestigen. De brouwerij is al lang gesloopt. (foto: Theo van Etten)