Wie brouwde(n) het allereerste biertje?

Brouwerijhistorie Tilburg
22 april 2021
Een late carrière-move
30 april 2021
Brouwerijhistorie Tilburg
22 april 2021
Een late carrière-move
30 april 2021

Wie brouwde(n) het allereerste biertje?

Ken je dat gevoel? Slagen voor je rijbewijs, je eerste marathon uitlopen of je eerste zelfgebakken cake die ook echt smaakt? Ik vraag me af of de allereerste bierbrouwers dergelijke wow-momenten ook beleefd hebben. Zouden zij een gat in de lucht hebben gesprongen bij het proeven van hun eerste potje gerstenat?

Waarschijnlijk niet.

Bier is namelijk niet uitgevonden maar ontdekt. Sterker, het drankje werd waarschijnlijk pas ‘bier’ genoemd toen het al duizenden jaren bestond. Het lijkt bijna alsof bier er altijd al is geweest. Maar wie waren dan de eerste bierbrouwers?

Regelmatig lezen we over nieuwe ontdekkingen die duiden op de oudste ‘bierbrouwerij’ ter wereld. Daarvoor mogen we inmiddels al 5.000 jaar teruggaan in de tijd. Bier als drank bestaat al veel langer. De oudste resten die tot nu toe gevonden zijn dateren alweer van zo’n 13.000 jaar geleden.

Bier, of iets dat daar op lijkt, wordt dus al duizenden jaren gedronken. Algemeen wordt aangenomen dat de Sumeriërs de eerste echte bierbrouwers waren. Zij vormden de oudste sedentaire (niet-nomadische) beschaving en vestigden zich rond 5000 v. Chr. in het beroemde tweestromenland: het gebied tussen de rivieren Tigris en Eufraat in het huidige Irak. Bierbrouwen was gewoon een van de huiselijke taken.

En ze dronken het met een rietje!

Via de Egyptenaren, Grieken en Romeinen kwam het bier in onze streken terecht. Overigens kenden ook de Germanen al een drank op basis van graan, gist en honing. Geleidelijk ontwikkelde bier zich tot de volksdrank die het vandaag de dag is. En datzelfde geldt voor de bierbrouwerijen. Zij transformeerden tot een volwaardige industrie waar we niet meer omheen kunnen.

De Tilburgers moesten overigens nog even wachten voordat ze de eerste pint aan hun lippen konden zetten. Mogelijk is dat zo’n drieduizend jaren geleden het geval geweest. Maar in de eeuwen die volgden lieten zij zich het geestrijk vocht goed smaken. En met een stuk of tien prachtige brouwerijen binnen de stadsgrenzen, brouwen we tegenwoordig weer een aardig potje mee.

Proost!

Foto boven (klik erop om de hele foto te zien): bier als resultaat van gegist graan bestaat al vele duizenden jaren. (foto: Ernesto Rodriguez / Pixabay)