Bier van eigen bodem

Een middeleeuws biertje
9 oktober 2023
Trappistana
9 oktober 2023
Een middeleeuws biertje
9 oktober 2023
Trappistana
9 oktober 2023

De eigenaar van Stadsbrouwerij Tilburg is een eigenzinnig type. Brouwen doet hij met alleen maar water, graan, hop en gist. Daarnaast brouwt hij af en toe een biertje uit lang vervlogen tijden. Zijn laatste creaties, daar word ik extra blij van.

Zijn Tölsch (een variant op het beroemde Kölsch) mag alleen gebrouwen worden door een brouwer die vanaf zijn brouwerij uitzicht heeft op de Heikese Kerk. En nu heeft René Stenvert zich gestort op Brabandsch, Enkel Nieuw-Licht, Loender 8-guldenbier en Bruinbitter. Historische bieren die in de negentiende eeuw en daarvoor net zo’n begrip waren als een La Trappe Dubbel anno 2023. René duikelde de oorspronkelijke recepten op en sloeg aan het brouwen. Daarbij heeft hij het Reinheitsgebot moeten loslaten. Enkele van deze bieren bevatten namelijk bijzondere en soms geheimzinnige ingrediënten.

Een regt aangename smaak

Heb je ooit gehoord van kardemom of scharlei? Het Loender 8-Guldenbier bevat naast deze plant ook koriander. Het Brabandsch (of ook wel Gerste genoemd) bevat wel vier graansoorten: gerst, haver, tarwe en spelt. En het Enkel Nieuw-Llicht spant de kroon met kalmoeswortel, sinaasappelschil, gember en vanille. Wat een keur aan smaken! Geen wonder dat deze bieren ooit werden aangeprezen als ‘Bier met eene regt aangename smaak’. Daar tegenover staat het Bruinbitter, waarvan al in 1745 werd gezegd dat sommige brouwers klaprozen of rode ossentong meekookten om dit bier de gewenste roodbruine kleur te geven. Deze processtap heeft René dan weer overgeslagen. Gelukkig maar.

Ook zinnin?

Maar waarom brouwt Stadsbrouwerij Tilburg deze bieren? Welnu, René was zo enthousiast over mijn onderzoek naar de Tilburgse bierbrouwerijen dat hij besloot belangeloos mee te werken. En daarom mag ik straks aan de vroege inschrijvers voor mijn boek – helemaal GRATIS! – een flesje met zo’n historisch bier meegeven. Meer over het hoe-en-wat lees je binnenkort in deze krant.

Had ik al verteld dat ik inmiddels een titel heb bedacht? Je hebt hem al kunnen lezen, want hij staat bovenaan dit artikel: ‘Bier van eigen bodem / 4500 jaar Tilburgse brouwerijgeschiedenis’.

Zo, dat is eruit.