Terug naar het Rosmolenplein (2)

Terug naar het Rosmolenplein (1)
4 december 2017
De brouwers van Korvel
8 maart 2018
Terug naar het Rosmolenplein (1)
4 december 2017
De brouwers van Korvel
8 maart 2018

Het Rosmolenplein, al honderden jaren het punt van samenkomst tussen de oude woonkernen Heikant, Veldhoven, Heuvel, Enthoven en Groot en Klein Loven. Een markante plek waar ooit de wieken van het ‘Teurlings molentje’ de plaatselijke skyline domineerden en een rosmolen de naamgever werd van deze historische driehoek. In een serie van vier afleveringen komen enkele oud-bewoners aan het woord en besteden we aandacht aan de interessante geschiedenis van dit plein. Vandaag deel 2: Kees Klerks. 

“Het nummerbord is N21534”, begint Kees. “Dat weet ik nog heel goed omdat de nummerplaten voor auto’s in die tijd persoonsgebonden waren.” Kees is de zoon van bakker Alphons Klerks. Van 1933 tot 1960 woonde hij op nummer 27, waar zijn vader een bakkerij met winkel dreef. Na diens overlijden betrok Wil van Brunschot het pand en vestigde er zijn bekende kruidenierszaak.

Op de unieke foto uit de jaren dertig van de vorige eeuw poseert bakker Fons Klerks trots bij zijn auto. Links bij de winkel staat de vrouw van Fons, de andere personen zijn helaas onbekend. Kees: “Mijn vader maakte lange dagen en vooral met Kerstmis was het ontzettend druk. Dan werd er soms maar amper geslapen. Het kwam weleens voor dat we op Kerstavond brood bij de mensen bezorgden, daarna naar de nachtmis gingen en vervolgens de rest van de bestellingen nog snel moesten leveren. Want de mensen wilden na de mis natuurlijk aan tafel.”

Oorlog
Vooral de oorlogstijd is Kees bijgebleven. “Soms was het kritiek, maar over het algemeen voelde het toch wel als een spannend jongensboek.” Zoals de dag dat de Schotse bevrijders via de Heikantsebaan (nu: Valentijnstraat) naar het Rosmolenplein kwamen: “Een van hen had zich in de portiek van Bas Menheere (nummer 35, TvE) verschanst met een mitrailleur. De tanks reden de hele straat, toen nog met kinderkopjes, aan gort. Maar enkele jaren later was alles vergeten; toen reden door diezelfde straat de wagens van het Tilburgs Wolcorso.”

Bekende Nederlander
De bekendste bewoner van het plein was Louis Dusee, een jeugdvriend van Kees. “Toneelspelen zat er al vroeg in en zo kwam hij bij de revue terecht. Daar werkte hij met Snip & Snap en tal van bekende artiesten zoals Wim Sonneveld, André van Duin en de Mounties.”

Kijk voor meer verhalen en de geschiedenis van het Rosmolenplein op: www.rosmolenplein.nl.