‘Op schoonen stand, aan den Bredaschen Steenweg’

Go with the flow
8 mei 2021
Een biertje voor een stuiver
27 mei 2021
Go with the flow
8 mei 2021
Een biertje voor een stuiver
27 mei 2021

‘Op schoonen stand, aan den Bredaschen Steenweg’

In een van de vorige blogjes zagen we hoe de 70-jarige Jos de Kanter voor zijn zonen Johan en Henri een bierbrouwerij oprichtte in de Goirkestraat. Benieuwd hoe het hen verder verging? Lees dan snel verder.

In 1886 had vader Jos brouwerij ‘de Ton’ opgericht. ‘Ambachtelijk’ zou je zoiets vandaag de dag noemen. Johan en Henri brouwden op kleine schaal een bovengistend bier. Je kunt je afvragen waarom zij daarvoor kozen. Deze vorm van bierbrouwen leek immers achterhaald in een tijd dat juist het ondergistende bier in opkomst was. Grote jongens als Heineken, Amstel en Grolsch richtten in deze periode hypermoderne brouwfabrieken op om klaar te zijn voor de toekomst.

Maar ja, dat kostte natuurlijk wel een paar centen …

Mogelijk zag de familie De Kanter nog brood in hun ‘niche’. Maar ondanks verwoede pogingen om de brouwerij tot een succes te maken, houdt de samenwerking tussen beide broers niet lang stand. In 1890 koopt Henri samen met zijn vrouw Bertha van Eijck een stuk grond aan de Bredaseweg en richt daar een kleine brouwerij in. Johan gaat verder als bierbrouwer in de Goirkestraat en houdt het wonderwel nog een dikke tien jaar vol. In 1903 zien we hem terug als bierbottelaar, frisdrank- en mineraalwaterfabrikant. Nog steeds op hetzelfde adres, maar onder een nieuwe naam: ‘De Tulp’. De bierbrouwerij is verkocht en door de nieuwe eigenaar gesloopt.

Henri baat onder de naam ‘De Kanter – van Eijck’ intussen een koffiehuis uit aan de Bredaseweg, zo’n beetje tegenover het klooster van de ‘Rooi Harten’. Hier verkoopt hij zijn zelfgebrouwen bier, maar ook dat van andere brouwerijen. Zo adverteert hij met Trappistenbier en Bockbier. De onderneming is geen lang leve beschoren. In 1894 gaat zijn zaak failliet en Henri start net als zijn broer een bier- en koolzuurhandel. In 1911 verkoopt hij ‘… het koffiehuis met stal en verdere gebouwen (…) erf en groten tuin bezijden de gebouwen alles staande en gelegen (…) op schoonen stand, aan den Bredaschen Steenweg’ aan de schoenfabrikant Aloysius Prince.

What’s left?

Zo oud als vader Jos de Kanter wordt (hij overlijdt in 1915 op ruim honderdjarige leeftijd en is dan de oudste inwoner van Tilburg), zo vroeg overlijden zijn zoons. Johan wordt maar 46 jaar oud en ook Henri komt niet verder dan 57 jaar. Johan blijft kinderloos, Henri en Bertha laten vier zonen en een dochter na.

De voormalige bierbottelarij ‘de Tulp’ is als gebouw nog herkenbaar langs het Kasteelpad. Voor een foto: zie het vorige artikel (https://bedrijfsboektilburg.nl/2021/04/30/een-late-carriere-move/). Waar ooit het koffiehuis van Henri de Kanter stond vinden we anno 2021 het pand van Carpetright. Ik heb er een foto van, maar durf die hier niet te plaatsen. De locatie is ‘Tilburgs op z’n lillekst’. Daarom maar gekozen voor een oud plaatje.

Foto boven (klik erop om de hele foto te zien): Bredaseweg 1910. Bij de toegangspoort met het bord ‘koffiehuis’, stond op dat moment het koffiehuis van Henri de Kanter. Op het achterterrein stond de brouwerij. Ter plaatse staan nu woonhuizen. De panden tussen de poort en de watertoren staan er anno 2021 nog steeds. De huizen op de voorgrond hebben plaats gemaakt voor het pand van Carpetright. (bron: Regionaal Archief Tilburg)