MiMakkers gaan voor écht contact

‘Valkenier zijn is meer dan een hobby’
3 oktober 2017
Eerste ‘zwarte’ voetballer in Nederland speelde bij Willem II
3 oktober 2017
‘Valkenier zijn is meer dan een hobby’
3 oktober 2017
Eerste ‘zwarte’ voetballer in Nederland speelde bij Willem II
3 oktober 2017
Rode broek, fopneus, slingers in de haren en pretoogjes. Was getekend: Fiep. Achter deze façade schuilt de 53-jarige Miriam Bakx uit Berkel-Enschot. Miriam is miMakker.

In zichzelf gekeerd en met zijn hoofd tussen zijn armen, zit een verstandelijk beperkte jongeman in de hoek van zijn kamer op de grond. Hij is onrustig, zwaait met zijn armen en stoot onverstaanbare klanken uit. Hij knijpt, bijt of gilt als iemand hem benadert. Maar niet bij Fiep: dan wordt hij langzaamaan wat rustiger en lijkt zowaar te glimlachen. Hoe is dat mogelijk?

Clown
Miriam: ‘Nee, ik ben geen CliniClown. MiMakkers zijn op zoek naar het leggen van dieper contact met specifieke doelgroepen, zoals mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Contact kunnen maken is namelijk niet vanzelfsprekend. De regie ligt daarbij altijd bij onze cliënten en niet andersom.’

Kind
Miriam: ‘In mijn rol als miMakker is Fiep mijn alter ego. Maar eigenlijk is Fiep ook wie ik écht ben, of misschien wel: wie ik als kind was. In een uitvergrote vorm welteverstaan. Dan wil ik de wereld ontdekken en contact maken met alles en iedereen. En omdat ik me zo open stel, kom ik mezelf daarbij soms wel tegen ja, dan komt het hard binnen. Maar daarom is dit zware werk ook zo dankbaar.’

Contact
Even later laat Fiep zich soepel van een bank glijden. Heel langzaam, want ze wil het contact niet verliezen. Een andere patiënt vraagt aandacht door enkele geluiden uit te stoten. Fiep beantwoordt deze met een soortgelijk geluid. ‘Het maakt mij niet uit dat het raar overkomt’, zegt ze. En als Miriam gaat ze verder: ‘Kijk, in de ‘normale’ maatschappij gaat het allemaal veel te snel voor deze mensen. Fiep laat hen volledig in hun waarde, waardoor er contact ontstaat. En dat is het mooiste dat er is!’

Miriam glundert als ze dit vertelt. ‘Mijn persoonlijke missie is om iedereen zich prettig te laten voelen in zijn of haar eigen lichaam. Contact maken is voor iedereen van wezenlijk belang om de wereld om je heen te kunnen begrijpen. Dat heb ik ook altijd mogen ervaren en dus gun ik dat anderen ook.’

Op de website www.mimakkus.nl leest u alles over de Stichting miMakkus en de miMakkusmethode.