Koning Bartel
22 augustus 2022Ook door kleine raampjes schijnt de zon
22 augustus 2022De hond heet Borrel maar verder draait het leven van René en Yvette Stenvert-Schröder toch vooral om bier. Echte Tilburgse bieren. Maar wat maakt bier dan ‘echt Tilburgs’?
Het concept heet Stadsbrouwerij Tilburg en ‘het’ gebeurt allemaal in een oud koetshuis met een moderne brouwinstallatie. René praat honderduit en aanvankelijk was voor het mij niet altijd duidelijk wanneer hij serieus was en waar hij mij op het verkeerde been probeerde te zetten. Ondertussen brouwt hij met een behoorlijke dosis humor zijn bieren met een Tilburgse twist. Zo transformeerde hij het Kölsch (dat alleen maar in Keulen gebrouwen mag worden) tot Tölsch: bier dat alleen gebouwen mag worden door een brouwer met uitzicht op de Heikese kerk …
Stadsbrouwerijen stonden in de middeleeuwen onder streng toezicht. De plaatselijke overheden (vaak de gilden) bepaalden de hoeveelheden graan en zagen toe op de kwaliteit van het bier. Zo ontstond een kwaliteitskeurmerk voor de stad. Een Groningse ‘Kuit’ of een Nijmeegse ‘Mol’ smaakt hierdoor altijd hetzelfde.
Tilburg heeft nooit zo’n stadsbrouwerij gekend, het was tot begin negentiende eeuw immers nog een dorp. Wat we hier mogelijk wel ooit kenden, waren zogenaamde ‘panhuizen’. Dat waren gebouwen met een kleine brouwinstallatie (met ‘pan’ werd de brouwketel bedoeld) waar de dorpelingen hun bier konden brouwen. En precies dat is wat René en Yvette ook doen: zij stellen hun ruimte, installatie en kennis beschikbaar aan de Tilburgers zodat zij hun eigen bier kunnen brouwen. Een stadsbrouwerij met een dorpse inslag. En als het aan René en Yvette ligt prijkt er binnenkort een heuse Tilburgse bierkaart aan de muur. Want wie kent nog het aloude Mönch Bräu of Dubbel Gerste? René zal er ongetwijfeld een Tilburgse draai aan geven.
Fotobijschrift
Stadsbrouwerij Tilburg is gehuisvest in een voormalig koetshuis. (Foto: Theo van Etten)