Eén pot nat

Tilburgs aandeel in een Beekse brouwerij
3 augustus 2023
Red het Tilburgse bier
3 augustus 2023
Tilburgs aandeel in een Beekse brouwerij
3 augustus 2023
Red het Tilburgse bier
3 augustus 2023

Bron: Spectrum Bieratlas – Michael Jackson

‘Vroeger was het bieraanbod één pot nat’, hoor je wel eens zeggen. Onzin, het aanbod was juist ontzettend groot. Zelfs toen het Beijers bier – en in de slipstream daarvan het pilsener bier, dat toch vaak als eenheidsworst wordt gezien –  populair werden, kon de liefhebber kiezen uit een breed palet aan bierstijlen. Ook in Tilburg.

Tegenwoordig beschikt elke zichzelf respecterend café over een grote variëteit aan zogenaamde speciaalbieren. Vooral België is hofleverancier en als het goed is doen ook de Tilburgse brouwers lekker mee. Rond 1900 domineerden veel Duitse bieren de kaart met een groot aanbod aan ondergistende bieren. De bekendste soorten waren Münchener, Pilsener en Dortmunder.

Münchener

Zo zoekt de Paulaner brouwerij in 1887 een agent om hun ‘Münchener Pschorrbrau Lagerbier’ aan de man te brengen. Dit bier bestaat overigens nog steeds en is een van de zes biermerken die geschonken mogen worden op het Oktoberfest in München. Namens diezelfde brouwerij biedt de Tilburgse bierhandelaar Hubertus Goossens in 1910 ‘Salvator Bier’ aan. Dit ‘doppelbock’ was al in de achttiende eeuw geïntroduceerd door Italiaanse monniken van de orde van St. Franciscus van Paula, naar wie de brouwerij vernoemd is. En ja, ook Salvator bestaat nog steeds.

Spatenbraurei

In 1896 adverteert café Marinus (destijds gevestigd in de verdwenen Monumentstraat achter de Heikese kerk) met ‘Bock-Bier uit de Franziskanerkeller van Jos. Sedlmayr’. De oprichter van deze ‘Spatenbrauerei’, Gabriel Sedlmayr, was in de negentiende eeuw een pionier op het gebied van de toepassing van stoomkracht en koeltechniek. In 1909 presenteert deze brouwerij in Tilburg ‘St. Franciscusbier’. Een paar jaar eerder adverteren de Gebroeders Van Blerk met ‘Dortmunder Union Bier’ en stuiten we op ‘Bock-Ale’ van de firma Gruber & Co uit Straatsburg.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan: In 1919 is het ‘Hansa Dortmunder Bier’ uitsluitend verkrijgbaar bij café-restaurant Neuf en in 1929 adverteert café-restaurant Modern met Märzenbier.

Eén pot nat? Dat is maar net hoe je het bekijkt.