Brouwende broeders
22 april 2022Hertog Jan: bikkel of softy?
22 augustus 2022Een koninklijk Tilburgs biertje
‘Royal Dutch Posthorn’ staat er in sierlijke letters op het blikje. Volgens de website is het een verwijzing naar onze eigen koning Willem II die in 1847 een biertje dronk in een brouwerij/herberg op Korvel. Huh, een koninklijk bier uit Tilburg?
Boven de herberg waar de koning zich tussen de feestende meute zou hebben begeven hing een wapenschild met daarop een posthoorn. Een verwijzing naar de postkoets die hier aanlegde op zijn route van Breda naar Turnhout. Hier was het dat Koob van Roessel in 1804 de bierbrouwerij van zijn baas overnam. Koob was een innovatief ondernemer want als eerste in Nederland plaatst hij een ‘stoommasjien’ in een bierbrouwerij.
Het is zijn kleinzoon Jac die de brouwerij aan het eind van de negentiende eeuw flink moderniseert. Ingegeven door de nieuwste ontwikkelingen, of voelde hij de hete adem van de trappisten in zijn nek? Die waren namelijk begonnen met het brouwen van een geheel nieuw soort bier: Beiersch, de voorloper van het pils.
In 1895 is ‘de Posthoorn’, zoals de brouwerij met ijsfabriek voortaan heet, de grootste van Tilburg en een van de grootste in Noord-Brabant. Vanaf 17 juli dat jaar mag De Posthoorn zich zelfs hofleverancier noemen en het koninklijk wapen voeren. Er verschijnen advertenties waarin zowel het klassieke Dubbel Korvels bier als de nieuwe typen Korvels Lagerbier en Korvels Beijersch bier worden aangeboden. In 1904 wordt met veel tamtam het eeuwfeest gevierd.
Maar hoe goed de voortekenen ook zijn, in de loop van de volgende eeuw gaat het mis. De Posthoorn wordt een N.V. en Jac van Roessel krijgt problemen met zijn aandeelhouders, hetgeen uiteindelijk tot zijn ontslag leidt. De brouwerij komt in handen van De Drie Hoefijzers, dat wordt opgeslokt door de Verenigde Brouwerijen. Deze brengt in 1984 ‘Royal Dutch Posthorn’ op de markt. Een koninklijk biertje, van oorsprong gebrouwen in een stad met koninklijke allure!