Een ode aan Tilburgs lelijkste gebouwen
23 maart 2020Putwater met roest
23 maart 2020Tilburg-Noord werd in de jaren zestig van de vorige eeuw in recordtijd uit de grond gestampt. Het agrarische-ambachtelijke gebied ging volledig op de schop. Bewoners moesten verhuizen en de sloper kende geen medelijden.
Tilburg – Sinds kort woon ik in Tilburg-Noord. Na de hectiek van de binnenstad voelt de rust in ons wijkje als een ware verademing. Dat ik hier ooit terecht zou komen had ik overigens jaren geleden niet gedacht. Zo’n saai aangelegde wijk met alleen maar rechte straten die er bovendien ook nog eens allemaal hetzelfde uitzien… maar zoals zo vaak heeft ook ‘Noord’ op historisch vlak meer te bieden dan je zou denken.
Ten eerste is daar natuurlijk de Schans, het driehoekige plein dat ooit het centrum van het oude gehucht Heikant vormde. Inclusief de Leharstraat en de Schans, die zowel richting Rugdijk loopt als in zuidoostelijke richting. Voor de rest is Tilburg-Noord volledig aangeharkt. Kaarsrechte straten en vierkante pleinen, keurig gegroepeerd in afgebakende gebiedjes. Omgeven door brede doorgaande wegen als de Heikantlaan en de Stokhasseltlaan, zijn het vooral bekende en minder bekende componisten die hier de straatnaamklok slaan. Toch ligt er ergens in de zuidwesthoek nog een hoekje dat dapper stand heeft weten te houden. Aan het grillige stratenverloop zie en voel je dat er hier iets niet klopt. Het Vinexgevoel ontbreekt hier. Gounodlaan en Gossecstraat in de deelwijk Lijnsehoek zijn dan ook restanten van hele oude verbindingswegen die ooit de oude Heikant doorkruisten.
De Gounodlaan is een restant van de Stokhasseltstraat. Deze verbindingsweg tussen de Hasselt en de Heikant vormde als lintbebouwing honderd jaar geleden als het ware een zelfstandig buurtschap binnen Tilburg. Vanaf de Stokhasseltstraat liep een weg die door de gelovigen werd gebruikt om de Goirkese kerk te bezoeken. Stokhasseltkerkstraat heette deze weg dan ook. De Gossecstraat is daarvan het eerste gedeelte, terwijl de Kapelstraat het laatste gedeelte vormde.
Geneeskrachtig water
Maar ook bij het punt waar de Gossecstraat en Gounodlaan samenkomen hoort een bijzonder verhaal. Hier moet al vóór het jaar 1500 de voorloper van de Hasseltse kapel hebben gestaan met de illustere naam: het ‘Onse Lijever Vrouwen Huijsken’. Ook zou hier een waterput hebben gestaan met een helende werking: de Heijlerput. Tja, het blijven deels theorieën maar ‘bewijzen’ zijn er gelukkig ook. In de buurt lag namelijk een stuk grond met de naam ‘Putacker’. En wie dan nóg niet overtuigd is moet de oude stadsplattegronden er maar eens op naslaan. Dan zie je dat de huidige Kapelstraat oorspronkelijk in één rechte lijn naar dit bedevaartsoord liep …
En blijkbaar waart de geest van deze religieuze plek hier nog steeds rond. Want deze plek fungeert nog steeds als bedevaartsoord, voor graffitispuiters dit keer. Zij veranderen het grauwe elektriciteitshuisje tussen de oude bomen in een kleurrijk object.