Strijd tussen de brouwers
3 augustus 2023Tilburgs brouwwater
3 augustus 2023Oranjeboom, dat zal menig bierliefhebber nog bekend in de oren klinken nietwaar? De van oorsprong Rotterdamse brouwerij ging in 1968 samen met De Drie Hoefijzers uit Breda, ook al zo’n roemruchte naam uit het recente bierverleden. Maar de naam Oranjeboom is niet alleen voorbehouden aan deze steden. Ook in Tilburg hebben we een bierbrouwerij gekend met de naam ‘De Oranjeboom’.
Zij (inderdaad, het mannenbolwerk dat ‘brouwerij’ heet is een vrouwelijk woord!) stond op de hoek van de Schouwburgring en Noordhoekring. Nou ja, in de tijd van De Oranjeboom heette het hier nog Bredaschen Steenweg. De brouwerij was in 1864 door de uit Stratum (destijds een dorpje bij Eindhoven) afkomstige gebroeders Felix en Alphons Keunen opgericht. Het feit dat ze allebei in Tilburg ‘aan de vrouw’ waren gekomen heeft er ongetwijfeld toe geleid dat zij voor Tilburg als vestigingsplaats kozen.
De gebroeders Keunen kopen in 1864 een perceel bouwland in de huidige wijk Noordhoek en richten hier een stoombierbrouwerij op. Bierbrouwen was hen niet vreemd: volgens een verslaggever van het Eindhovensch Dagblad was de familie Keunen: ‘… een wijd en zijd befaamd bierbrouwer die een goed gedeelte des lands overvloedig van bier voorzag.’
Elf jaar na de oprichting komt de brouwerij in handen van Adrianus de Boer, die haar in 1901 weer verkoopt aan Jos Majoie. Daarmee stopt het bierbrouwen op deze locatie want Majoie heeft weliswaar de nodige ervaring in de bierwereld, maar ziet meer heil in de bier- graan en sigarenhandel. Begin jaren zestig worden alle gebouwen gesloopt voor de aanleg van de Schouwburgring, nadat er in de veertig jaar voorafgaand daaraan een zuivel- en consumptie-ijsfabriek in was gevestigd.
Blijft over de vraag waarom deze brouwerij De Oranjeboom heette. Antwoord: ik weet het niet! Mogelijk bestond de naam pas sinds 1898, toen vanwege de troonsbestijging van koningin Wilhelmina overal ‘oranjebomen’ werden geplant. Heb jij een andere verklaring? Mail me!