De brouwers van Korvel

Terug naar het Rosmolenplein (2)
4 december 2017
Je zou er maar geboren zijn
8 maart 2018
Terug naar het Rosmolenplein (2)
4 december 2017
Je zou er maar geboren zijn
8 maart 2018

Een bierimperium in Tilburg? Dat had zomaar het geval kunnen zijn volgens Theo Cuypers: “Als ‘De Posthoorn’ was blijven bestaan dronken we waarschijnlijk Korvels Beiersch bier in plaats van Bavaria.”

Theo baseert zich op zijn onderzoek naar de vroegere Tilburgse bierbrouwerij ‘De Posthoorn’. Deze was gevestigd aan het Korvelplein, waar nu zo’n beetje het Calandhof is. De Posthoorn was begin 20e eeuw de grootste Tilburgse brouwerij en bestormde de biermarkt met roemruchte merken als Korvels Lagerbier, Dubbel Korvels bier en Korvels Moutextract.

Huis van de brouwer
“Het begon zo’n beetje met die gebrandschilderde ruit in een deur van mijn nieuwe huis”, vertelt Theo. “De vorige eigenaren waren zich totaal niet bewust van de geschiedenis van dit pand. Bijna hadden ze zelfs de heleboel verbouwd en er een stomerij in gevestigd.” Theo herkende een brouwketel met een roerstok in het tafereel op het glas, Vervolgens dook hij in de geschiedenis van zijn woning. En zijn theorie werd bevestigd: Theo’s huis behoorde ooit toe aan Jacobus van Roessel, bierbrouwer en oprichter van De Posthoorn!

Deze ontdekking liet de voormalige geschiedenisleraar niet meer los en dus ging Theo verder op onderzoek. Maar op enkele bronnen op internet en in het Regionaal Archief na was er maar weinig te vinden over de vroegere brouwerij. Het onderzoek leek vast te lopen tot Theo op het digitale krantenarchief van Delpher stuitte. “Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open”, vertelt hij. “Ik ontdekte advertenties, berichten over het eeuwfeest in 1904 en zeer belangrijk: rechtbankverslagen. Hierdoor kon ik de geschiedenis van het bedrijf reconstrueren.

Beieren
Theo schetst in het kort de historie van de brouwerij. “In 1804 richtte Jacobus (Koob) van Roessel bierbrouwerij De Posthoorn op. Deze naam verwees naar de postkoets die hier aan het Korvelplein regelmatig passeerde. Van Roessel specialiseerde zich in zogenaamde ondergistende bieren, ook wel Beierse bieren genoemd. Veel brouwers namen zijn idee over, waaronder de Lieshoutse familie Swinkels. Jazeker, de naam Bavaria betekent ‘Beieren’!”

Enkele jaren na het eeuwfeest kwam de klad in het bedrijf en De Posthoorn werd eigendom van de Bredase brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’. Naar de werkelijke oorzaak van de teloorgang van De Posthoorn blijft Theo gissen, want daarover zwijgen de bronnen in alle talen. “Het lijkt op een faillissement als gevolg van een machtsgreep. Ongetwijfeld hebben onderlinge twisten en intriges daaraan ten grondslag gelegen.

En toch bestaat ons Tilburgs bier nog steeds”, glundert Theo. “In het buitenland is het te koop onder de naam ‘Royal Dutch’.”