Brouwerijhistorie Tilburg

De Tilburgse bierbrouwerijen 2: ‘De Kroon’
22 januari 2021
Wie brouwde(n) het allereerste biertje?
23 april 2021

Brouwerijhistorie Tilburg

Bier, we zijn er dol op. Nou ja, niet iedereen natuurlijk. Maar bier is hip, hot en happening. Geen wonder dat de microbrouwerijen overal als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook Tilburg telt tegenwoordig weer een stuk of tien van dergelijke bierbrouwerijen. Ik zeg ‘weer’, want in de afgelopen honderd jaar was dat wel anders.

Wie weleens geprobeerd heeft om zelf bier te brouwen, komt er al snel achter dat dit geen appeltje-eitje is. Het proces mag dan relatief eenvoudig zijn, het op de juiste manier uitvoeren van alle stappen is van een geheel andere orde. Hoeveel liter mislukt brouwsel is er al door de huiselijke gootstenen weggespoeld?

Voor de bierbrouwers uit het verleden was dat overigens niet anders. De ontwikkeling van het bierbrouwproces en de daarmee samenhangende brouwerij-industrie kent grote hoogten en diepe dalen. Waar lange tijd vooral in het noorden van ons land een beperkt aantal grote brouwerijen enorme sloten bier produceerden, wemelde het op het Brabantse platteland van de armetierige brouwerijtjes.

Tot zover het algemene beeld.

Interessant vind ik hoe de situatie in Tilburg was. Volgden wij de landelijke – of misschien beter: de provinciale – trend? Verliep de opkomst en ondergang van de bierbrouwerijen hier op dezelfde manier als elders in Noord-Brabant? Of vormde Tilburg op een of andere manier toch een uitzondering?

Hopelijk ga ik het allemaal ontdekken. En van mijn bevindingen ga ik jullie op de hoogte houden. Als ik voldoende informatie gevonden heb, breng ik een boek uit over de Tilburgse bierbrouwerijhistorie.

Mooi project, mooi doel.

Als je dit een leuk idee vindt, volg mij dan. Op Facebook of op deze website. Vul aan waar mogelijk en draag bij aan het verhaal over de brouwerijhistorie van Tilburg!

Foto boven (klik erop om de hele foto te zien): Bierbrouwerij ‘De Kroon’ was gevestigd aan het Wilhelminakanaal. Het hoge gebouw rechts was een groentendrogerij. Situatie jaren tachtig (foto: Theo van Etten).

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Een account aanmaken?